flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова Миколаївського апеляційного суду взяв участь у зустрічі, присвяченій обговоренню проблемних питань пов’язаних з функціонуванням судової системи

24 травня 2021, 13:20

22 травня 2021 року голова Миколаївського апеляційного суду Микола Міняйло взяв участь у робочій зустрічі щодо шляхів вирішення нагальних питань забезпечення судів, яка відбулася в Херсонському апеляційному суді.

Крім суддів у зустрічі взяли участь т.в.о. голови ДСА України Олексій Сальніков та народний депутат України Павло Павліш.

Учасники зустрічі обговорили питання поточного стану фінансування процесу здійснення судочинства та матеріально-технічного забезпечення, а також дефіцит фінансування видатків на оплату праці працівників апарату судів Херсонщини та Миколаївщини, а також інші питання, подальші напрацювання щодо створення мережі нових окружних судів Херсонської та Миколаївської областей.

Т.в.о. голови ДСА України Олексій Сальніков зосередився на потенціалі успішного вирішення зазначених фінансових проблем забезпечення судів задля поліпшення доступу громадян до правосуддя, належного здійснення судочинства, а також створення ефективної мережі окружних судів з огляду на утворення нових районів у межах Херсонської та Миколаївської областей.

Голова Миколаївського апеляційного суду Микола Міняйло зосередив увагу на проблемних питаннях забезпечення діяльності судів Миколаївської області.

Також голова Миколаївського апеляційного суду представив бачення реорганізації місцевих загальних судів нашої області. Зокрема, запропонував до обговорення пропозицію утворити в у Миколаївській області замість 24 місцевих загальних судів 5 окружних. З яких 2 – на території новоствореного Миколаївського району, до складу якого увійшли обласний центр та територіальні громади в межах колишніх Вітовського, Миколаївського, Березанського, Очаківського та Новоодеського районів.

Обговорено і проблеми, які виникли у зв’язку зі зниженням рівня заробітної плати працівників апарату. Оскільки внаслідок цього, суди зіштовхнулися з новою, не менш важливою проблемою, – відтік кадрів.

Голова Херсонського апеляційного суду Олександр Коровайко під час зустрічі наголосив на важливості питання поточного стану фінансування здійснення судочинства та матеріально-технічного забезпечення, особливо дефіцит фінансування видатків на оплату праці працівників апарату судів Херсонщини, інших поточних та капітальних видатків, необхідних для забезпечення організації роботи судів.

Окрему увагу приділили нагальним питанням впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), а саме потребі у додаткових коштах для здійснення модернізації існуючої комп’ютерної мережі суду.

Актуальною є участь в робочій зустрічі народного депутата України Павла Павліша, який очолює робочу групу при Комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, що активно працює над розробкою концепції реорганізації місцевих загальних судів у зв’язку з утворенням та ліквідацією районів відповідно до постанови Верховної Ради України № 807-IX від 17.07.2020.