flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВСЕСВІТНЬОМУ ДНЮ ВИШИВАНКИ – 15 РОКІВ!

20 травня 2021, 16:00

20 травня працівники та судді Миколаївського апеляційного суду знову долучились до щорічного свята та підтримали всеукраїнський флешмоб, присвячений дню Вишиванки, одягнули вишиванки та привітали українців з національним святом.

День вишиванки в Україні відзначається щорічно в третій четвер травня. Цього року свято припадає на 20 травня.

Ювілейний 15-й рік Всесвітнього дня вишиванки присвячено українській традиційній музиці та екологічним питанням, а саме, проблемам вирубки лісів, висихання річок і надмірне споживання пластиком.

На сьогодні, день вишиванки – поки ще не офіційне, відносно молоде, проте дуже улюблене народне свято. Відзначати його почали не так давно, лише у 2006 році. Ініціатором стала студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк. Дівчина запропонувала одногрупникам та студентам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки.

Нині ж це свято набуло міжнародних масштабів і український традиційний одяг одягають усе більше людей не лише в нашій країні, а по всьому світу.

Вишиванка – своєрідний унікальний код українського етносу. Вона яскраво відображає особливу національну традицію народу. Тож не дивно, що існує таке свято, присвячене їй.

Спочатку вишиванки були не просто одягом, а таким собі «оберегом» для їхніх власників від зла. Тому узори наносили на рукави, коміри і поділ сорочок.

Нині найбільш розповсюджені вишиванки білого кольору. Кожен регіон України має свою техніку вишивання, деталі та тематику орнаменту і традиційні кольори вишиванки.

Загалом в Україні є близько сотні різних вишивальних технік. Серед найвідоміших – хрестик, гладь, низь, мереження, бігунець, плетіння.