flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представниця Миколаївського апеляційного суду була присутня на засіданні робочої групи з питань координації та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі

19 травня 2021, 15:33

19 травня 2021 року в Миколаївській міській раді відбулося чергове засідання робочої групи з питань координації та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, участь в якому взяла представниця Миколаївського апеляційного суду.

Мета заходу – обговорення Плану спільних дій з питань координації та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі.

Серед присутніх – заступник міського голови Миколаївської міської ради Анатолій Петров, директор департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради Сергій Василенко, начальник відділу сімейної, гендерної політики та протидії торгівлі людьми управління праці, надання соціальних послуг та сімейної політики департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради Ольга Казакуца, директор Миколаївського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Віра Гончарук, заступник голови адміністрації Заводського району ММР Наталя. Когутенко, соціальні працівники, представники правоохоронних органів.

Розпочав засідання Анатолій Петров. Він зазначив, що міська влада розуміє проблематику цього питання, співпрацює з усіма службами щодо виявлення та подолання такого негативного явища, як домашнє насильство та насильство за ознакою статі.

За його словами, масових заходів щодо запобігання та протидії зазначеного явища проводиться все більше, змінюється склад робочої групи з питань координації дій щодо запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознаками статі, створюється новий відділ.

До спільних дій з питань координації та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, визначених Планом, зміст якого доповідала Ольга Казакуца, відносяться:

  • Забезпечення координації роботи суб’єктів взаємодії у напрямку запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі у місті Миколаєві.
  • Проведення моніторингу та здійснення аналізу проведеної роботи суб’єктами взаємодії у напрямку запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі (кількості звернень щодо вчинення насильства в сім’ї, винесених рішень районних судів, направлень осіб на проходження корекційних програм для кривдників, повторних випадків вчинення домашнього насильства).
  • Розробка та затвердження алгоритмів дій суб’єктів взаємодії реагування у випадках домашнього насильства та насильства за ознакою статі в м. Миколаєві (для фахівців з охорони здоров’я, освіти, служби у справах дітей, поліції, центру соціальних служб).
  • Проведення семінарів, тренінгів для працівників судів, працівників поліції, до компетенції яких належить питання запобігання та протидії домашньому насильству.
  • Проведення засідання робочої групи з питань координації дій щодо запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі.
  • та інші.

Важливим на сьогодні завданням робоча група визначила відкриття центру для потерпілих від домашнього насильства, придбання авто для мобільної бригади соціально-психологічної допомоги.

Зазначалося, що в цих центрах також буде створена  «дитяча кімната», де буде встановлено скло, спеціальна апаратура та буде працювати психолог, за аналогією як в США.

Доповідачі зазначали, що у зв’язку з пандемію COVID-19 допомога потерпілим від домашнього насилля надається онлайн, також робочою групою заплановано проведення онлайн-конференції щодо протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, тому що ця тема дуже важлива та актуальна в наш час, оскільки на сьогодні, з початку 2021 року, зафіксовано, що від домашнього насильства постраждало 106 дітей, 5 із них є жертвами сексуального насильства.

Директор Миколаївського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Віра Гончарук зазначила, що протидія насильству – це  надзвичайно складна робота, яка передбачає цілий комплекс дій. Крім, створення безпечних осередків для перебування та психологічної підтримки жертв, важливим етапом є корекційні програми з кривдниками.

Цим питанням займаються психологи міського центру соціальних служб. 

Була запропонована така модель координації дій при виявленні факту домашнього насильства: коли особа звертається за фактом домашнього насильства, Центр соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді протягом трьох робочих днів надає допомогу – відповідним центром соціальної служби здійснюється попередня оцінка потреб сім’ї в телефонному режимі, потім інформація передається вже конкретному суб’єкту щодо запобігання та протидії насильства.

На сьогодні, після Хмельницької області, Миколаїв є першим в Україні по роботі з кривдниками.

Під час круглого столу учасники також обговорили нормативні документи, які стосуються запобігання насилля, проаналізували відповідні програми, а також обсяги фінансування, необхідні для успішної реалізації Плану спільних дій.