flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У Миколаївському апеляційному суді обговорювали питання оптимізації мережі місцевих загальних судів області та питання фінансування судової влади

27 січня 2021, 16:59

За ініціативи голови суду 27 січня 2021 року в Миколаївському апеляційному суді відбулася нарада керівництва Миколаївського апеляційного суду та територіального управління Державної судової адміністрації України з головами місцевих загальних судів міста Миколаєва та Миколаївської області.

Метою наради було обговорення питань подальшої оптимізації мережі місцевих загальних судів області та проблем фінансування, з якими сьогодні стикаються суди.

Як відомо, Постановою Верховної Ради України № 807-ІХ від 17.07.2020 «Про утворення та ліквідацію районів» змінено адміністративно-територіальний устрій України.

Згідно з цією Постановою у Миколаївській області будуть сформовані чотири райони: Баштанський (центр у м. Баштанка), Вознесенський (центр у м. Вознесенськ), Миколаївський (центр у м. Миколаїв), Первомайський (центр у м. Первомайськ).

Законом України № 950-IX «Про внесення зміни до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо територіальної юрисдикції місцевих судів на території України до прийняття закону щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів» розділ XII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про судоустрій і статус суддів» доповнено пунктом 3-1 такого змісту:

«До набрання чинності законом України щодо зміни системи місцевих судів на території України у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів відповідні місцеві суди продовжують здійснювати свої повноваження у межах територіальної юрисдикції, визначеної до набрання чинності Постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17 липня 2020 року № 807-IX, але не пізніше 1 січня 2022 року».

Тому виникла нагальна потреба у обговоренні суддівською спільнотою подальших кроків оптимізації мережі місцевих загальних судів області. Тому голова Миколаївського апеляційного суду Микола Міняйло закликав голів місцевих судів до обговорення цього питання з суддями очолюваних ними судів. Зауважив, що професійна суддівська спільнота регіону не може бути осторонь обговорення нагальних питань діяльності судової влади, вирішення яких потребує удосконалення законодавств, а також аналізу недоліків і прогалин законодавства та вироблення пропозицій щодо його удосконалення.

Також голова суду представив начальника територіального управління Служби судової охорони у Миколаївській області полковника служби судової охорони Сергія Драчевського, який сказав декілька слів щодо запланованих Службою заходів з охорони судів області та шляхів подальшої співпраці з керівництвом судів..

З доповіддю щодо проблемних питань фінансування судів Миколаївської області виступив начальник територіального управління Державної судової адміністрації України в Миколаївській області Олексій Сальніков.

З огляду на недостатнє фінансування видатків судової влади з державного бюджету, особливо болючими для судової системи в нашій області виявилися питання виплати заробітної плати працівникам апаратів всіх судів області, а також оплати послуг телефонного зв’язку, поштових відправлень, оплата участі присяжних, а також оплата послуг перекладачів в судах першої інстанції тощо.

Звернувся до голів місцевих судів і заступник голови Миколаївського апеляційного суду Ігор Лівінський. Він, крім іншого, звернув увагу суддів на необхідність дотримання вимог закону при здійсненні судами судочинства у цивільних справах.

Свою думку з питань порядку денного наради висловили і голови місцевих судів. Зокрема – Центрального, Заводського та Ленінського районних судів м. Миколаєва, Жовтневого та Баштанського районних, Вознесенського міськрайонного та Южноукраїнського міського судів Миколаївської області тощо.

За результатами обговорення учасники наради дійшли висновків про необхідність в подальшому проведення суддями роботи з опрацювання, обговорення та внесення пропозицій щодо удосконалення норм законодавства, що стосується судоустрою та статусу суддів.