flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Миколаївським апеляційним судом закрито провадження у справі про притягнення Ж. до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП

23 грудня 2020, 09:31

Завершено розгляд апеляційної скарги Ж. на постанову Заводського районного суду м. Миколаєва від 25 листопада 2020 року про притягнення Ж. до адміністративної відповідальності. Згідно з постановою суду першої інстанції Ж. визнано винним у скоєні адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 130 КУпАП та накладено на нього адміністративне стягнення у вигляді штрафу в розмірі шестисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що складає 10 200 грн. з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 1 рік.

В суді апеляційної інстанції Ж. та його захисник просили рішення суду першої інстанції скасувати, а провадження у справі закрити посилаючись на його незаконність та необґрунтованість, а також на відсутність доказів, які б вказували на наявність в його діях складу адміністративного правопорушення.

За результатами розгляду справи Миколаївським апеляційним судом ухвалено постанову, якою апеляційну скаргу Ж. задоволено. Постанову Заводського районного суду м. Миколаєва від 25 листопада 2020 року, якою Ж. притягнуто до адміністративної відповідальності скасовано, провадження у справі про адміністративне правопорушення закрито за відсутністю в діях Ж. складу адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 130 КУпАП на підставі пункту 1 частини 1 статті 247 КУпАП.

Приймаючи зазначене рішення суд апеляційної інстанції виходив із системності порушень в їх сукупності допущених при огляді Ж. з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, практики Європейського суду з прав людини,  положень статті 62 Конституції України та дійшов висновку про недоведеність належними та допустимим доказами наявність в діях Ж. складу адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 1 статті 130 КУпАП.

Довідково: згідно протоколу про адміністративне правопорушення від 07.09.2020, 26.08.2020 о 02 годині 05 хвилин в м. Миколаєві, водій Ж. керував транспортним засобом Ford Fusion під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції. Згідно висновку МОЦПЗ водій перебував під впливом бензодіазепінів, чим порушив вимоги п. 2.9 а Правил дорожнього руху, за що відповідальність передбачена ч. 1 ст. 130 КУпАП.