flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд встановив строк виконання обов'язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, покладених на осіб, які підозрюються у вчинені корисливих злочинів (проведення обряду «зняття порчі»)

02 грудня 2020, 14:01

Миколаївським апеляційним судом розглянуто апеляційні скарги прокурора, захисника С. в інтересах підозрюваної Д.Н.В. та Д.Т.І. на ухвали слідчого судді.

Предметом розгляду апеляційного суду були ухвали слідчого судді Южноукраїнського міського суду Миколаївської області від 16.11.2020 року про застосування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту відносно Д.Н.В. та Д.Т.І. За вказаними ухвалами до Д.Н.В. та Д.Т.І., підозрюваних у вчинені кримінального правопорушення передбаченого ч. 2 ст. 190 КК України, застосовано запобіжний захід у вигляді застави (двадцять розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що складає 42360 грн.) та покладено обов’язки, передбачені ч. 5 ст. 194 КК України.

В апеляційній інстанції прокурор просив скасувати ухвалу суду першої інстанції та постановити нову, якою до підозрюваних Д.Н.В. та Д.Т.І. застосувати запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. Вказував, що підозрювані не мають міцних соціальних зв’язків (місця роботи, навчання, тощо), стабільного заробітку, що свідчить про наявність ризиків вчинення інших кримінальних правопорушень, зокрема злочинів проти власності, а тому вважає, що обрання іншого, менш суворого запобіжного заходу не забезпечить належної поведінки підозрюваних та не дасть запобігти ризикам передбаченим ч.1 ст. 177 КПК України.

За результатами розгляду апеляційних скарг Миколаївським апеляційним судом ухвали слідчого судді Южноукраїнського міського суду Миколаївської області від 16 листопада 2020 року відносно Д.Н.В. та Д.Т.І. скасовані в частині строку дії обов’язків покладених на підозрюваних відповідно до ч. 5 ст. 194 КК України. На підозрюваних покладено виконання обов'язків, передбачених ч. 5 ст. 194 КПК України з встановленням строку їх виконання в межах досудового розслідування – до 11 грудня 2020 року.

Так, слідчим суддею визначено, що підозрювані не пізніше п`яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави зобов`язані внести кошти на відповідний рахунок або забезпечити їх внесення заставодавцем та надати документ, що це підтверджує суду. Зазначені дії можуть бути здійснені пізніше п`яти днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави, якщо на момент їх здійснення не буде прийнято рішення про зміну запобіжного заходу.

Встановлено строк виконання обов'язків, передбачених ч.5 ст.194 КПК України, покладених на підозрюваних, терміном два місяці з моменту внесення застави, тобто поза межами строку досудового розслідування. Однак нормами чинного законодавства проведення будь-яких слідчих та процесуальних дій поза межами строку досудового розслідування, заборонено.

 

НАГАДАЄМО: органами досудового розслідування мешканки Донецької області – Д.Н.В. та Д.Т.І. підозрюються в тому, що прибувши у вересні 2020 року до м. Южноукраїнська Миколаївської області та під приводом проведення обряду «зняття порчі», спонукала потерпілу Б. передати усі належні їй грошові кошти та ювелірні вироби. Д.Т.І. після отримання від потерпілої пакету з грошовими коштами та ювелірними виробами, використавши момент, коли потерпіла відволіклась, непомітно поміняла його на пакет з вмістом різаного паперу та ляльки, який передала потерпілій Б.