flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

У справі про захист честі, гідності, ділової репутації та зобов’язання спростувати недостовірну інформацію ухвалено рішення

12 листопада 2020, 14:12

Миколаївський апеляційний суд розглянув цивільну справу за апеляційною скаргою Б.К., Б.О., П.О., Я.А., подану в їх інтересах адвокатом Т.В. на рішення Центрального районного суду міста Миколаєва від 14 серпня 2020 року по справі за позовом Б.К., Б.О., П.О., Я.А. до Ж.Д., ПП «Никвести Продакшн» про захист честі, гідності, ділової репутації та зобов’язання спростувати недостовірну інформацію.

Рішенням Центрального районного суду міста Миколаєва від 14 серпня 2020 року позов залишено без задоволення.

Ухвалюючи рішення місцевий суд виходив з того, що розповсюджена інформація, яку позивачі просили визнати недостовірною не містить викладення фактичних даних, а є оціночними судженнями, з огляду на характер використання мовностилістичних засобів, таких як порівняння, метафора, та право відповідачів на свободу думку і слова, вільне вираження своїх поглядів та переконань, а також вільне збирання, зберігання, використовування та поширювання інформації в будь-який спосіб на свій вибір, та на положення Закону України «Про інформацію» щодо права суспільства на отримання суспільно-необхідної інформації. Зазначав про те, що позивачі, які проходять службу у державному органі, повинні бути готовими до підвищеного рівня критики, у тому числі у грубій формі та прискіпливої уваги суспільства та підвищеної зацікавленості суспільства до його діяльності.     

За результатами розгляду справи Миколаївським апеляційний судом апеляційну скаргу Б.О. та П.О., подану в їх інтересах адвокатом Т.В. – залишено без задоволення. Апеляційну скаргу Б.К. та Я.А., подану в їх інтересах адвокатом Т.В. - задоволено частково.

Рішення Центрального районного суду міста Миколаєва від 14 серпня 2020 року в частині вирішення позовних вимог Б.К. та Я.А. про захист честі, гідності та ділової репутації та спростування недостовірної інформації, частково розміщеної 24 жовтня 2019 року скасовано та ухвалено нове, яким зазначені позовні вимоги Б.К. та Я.А. до Ж.Д., ПП «Никвести Продакшн» – задоволено частково.

Визнано недостовірною та такою, що порочить честь, гідність і ділову репутацію інформацію стосовно Б.К., поширену 24 жовтня 2019 року Ж.Д. на сторінці в соціальній мережі Facebook і ПП «Никвести Продакшн» на веб-сайті https://nikvesti.com.

Визнано недостовірною та такою, що порочить честь, гідність і ділову репутацію інформацію стосовно Я.А., поширену 24 жовтня 2019 року Ж.Д. на сторінці в соціальній мережі Facebook і ПП «Никвести Продакшн» на веб-сайті https://nikvesti.com.

Постановлено стягнути на користь Б.К. з Ж.Д. та ПП «Никвести Продакшн» судові витрати за розгляд справи у судах першої та апеляційної інстанціях по 525 грн. 50 коп. з кожного, та з кожного по 2 500 грн. витрат на правову допомогу .

Постановлено стягнути на користь Я.А. з Ж.Д. та ПП «Никвести Продакшн» судові витрати за розгляд справи у судах першої та апеляційної інстанцій по 525 грн. 50 коп. з кожного.

В іншій частині рішення суду залишено без змін.

 

          Довідково: 24 жовтня 2019 року на сторінці Ж.Д., яка розташована в мережі Інтернет на сайті інтернет-ресурсу Facebook та цього ж дня у інтернет виданні «НикВести» (доступ https://nikvesti.com), а також 18 листопада 2019 року на сторінці Ж.Д. розміщено письмову інформацію щодо характеристики, поведінки та дій позивачів, які є співробітниками УСБУ в Миколаївській області.