flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвалено вирок особі, винній у смертельному ДТП

11 листопада 2020, 11:21

Миколаївським апеляційний судом завершено розгляд матеріалів кримінального провадження за апеляційними скаргами прокурора відділу прокуратури Миколаївської області та потерпілої Б. на вирок Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 02 грудня 2019 року у відношенні П., обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

За вказаним вироком П. засуджений за ч. 2 ст. 286 КК України до покарання у виді позбавлення волі строком на 4 роки з позбавленням права керувати транспортними засобами на 3 роки. На підставі ст. 75 КК України П. звільнено від відбування призначеного покарання з випробуванням з іспитовим строком на 3 роки з покладенням обов’язків, передбачених п. п. 1, 2 ч.1 ст. 76 КК України.

Вивчивши матеріали кримінального провадження, обговоривши викладені в апеляційних скаргах доводи прокурора, пояснення потерпілої Б. та її представника, заперечення обвинуваченого П. та його захисника, Миколаївський апеляційний суд не погодився з висновком суду першої інстанції про можливість звільнення П. від відбування покарання з випробуванням на підставі ст. 75 КК України виходячи з такого.

Суд першої інстанції не повній мірі врахував думку потерпілої, яка просила обрати П. покарання у виді позбавлення волі.

Як слідує матеріалів кримінального провадження та пояснень потерпілої в суді та під час апеляційного розгляду, вона втратила чоловіка, який є батьком чотирьох неповнолітніх дітей: 2008, 2010, 2012 та 2013 р. народження. Крім того, внаслідок ДТП та її наслідків у неї змінився та був порушений нормальний спосіб життя, вона та діти понесли значне потрясіння та страждання через смерть близької людини. Сам же обвинувачений фактично не висловив щирого каяття, оскільки лише визнав вину, але не висловив пробачення та не прийняв заходи щодо відшкодування заподіяної шкоди.

На переконання апеляційного суду, формальне визнання обвинуваченим вини, дані про особу винного та висновки досудової доповіді, складену у відношенні П. філією державної установи «Центр пробації в Херсонській області» від 12.04.2019 р., жодним чином не знижують ступеня тяжкості вчиненого обвинуваченим злочину, внаслідок якого настали тяжкі та незворотні наслідки у вигляді смерті потерпілого Б.О. та спричинення потерпілій Г. тілесних ушкоджень.

Отже, за результатами розгляду справи апеляційним судом вирок Первомайського міськрайонного суду Миколаївської області від 02 грудня 2019 року у відношенні П., обвинуваченого у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України скасовано в частині його звільнення від відбування покарання з випробуванням на підставі ст. 75 КК України та покладенням обов'язків, передбачених ст. 76 КК України. Ухвалено новий вирок, у зв'язку із неправильним застосуванням закону України про кримінальну відповідальність через застосування закону, який не підлягає застосуванню, яким П. засуджено за ч. 2 ст. 286 КК України з призначенням покарання у виді позбавлення волі строком на 4 роки з позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки.

 

Довідково: 26 вересня 2018 року П. керував технічно несправним автомобілем марки «Skoda Fabia» та рухався у світлий час доби зі сторони м. Миколаєва у напрямку м. Первомайська.

У цей же час, у зустрічному напрямку для автомобіля «Skoda Fabia», у своїй смузі руху, рухався «Opel Omega», під керуванням водія Б.О. При зближенні автомобілів, водій автомобіля «Skoda Fabia» П. грубо порушив технічні вимоги п. п. 2.3 «б», 10.1, 11.3 ПДР України. При необхідності виїзду на смугу зустрічного руху, не врахував, що рухомі по ній транспортні засоби мають перевагу в русі та здійснив виїзд на неї. Внаслідок зазначених дій водія П., що не відповідали вимогам ПДР України, відбулося зіткнення передньою лівою частиною автомобіля «Skoda Fabia» та передньою лівою частиною автомобіля «Opel Omega».

В результаті дорожньо-транспортної пригоди водій автомобіля «Opel Omega» Б.О. від отриманих тілесних ушкоджень 27.09.2018 р. помер, а пасажир вказаного автомобіля Г. отримала тілесні ушкодження.