flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Миколаївським апеляційним судом скасовано виправдувальний вирок особі, обвинуваченій у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України

06 листопада 2020, 13:18

Миколаївським апеляційний судом розглянуто матеріали кримінального провадження за апеляційною скаргою прокурора відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та державної прикордонної служби управління нагляду у кримінальному провадженні прокуратури Миколаївської області на вирок Центрального районного суду м. Миколаєва від 16 січня 2018 року, стосовно С. обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України.

Так, згідно вироку Центрального районного суд м. Миколаєва від 16 січня 2018 року С. у пред'явленому йому обвинуваченні у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України, визнано невинуватим та виправдано у зв'язку із недоведеністю вчинення кримінального правопорушення, в якому він обвинувачувався.

Виправдовуючи обвинуваченого С. суд першої інстанції зазначив, що стороною обвинувачення не доведено ані умисна участь С. в терористичній організації, ані факт його умисного сприяння діяльності такої організації. Навівши у вироку подані стороною обвинувачення докази, суд першої інстанції зазначив, що вказані у цих документах відомості не свідчать про те, що обвинувачений особисто здійснював хоча б одну із дій, яка відповідно до ст. 1 Закону України «Про боротьбу з тероризмом» визнавалась як терористична діяльність. А також про те, що С. було достеменно відомо про вчинення будь-яким із підрозділів організації, до якої він входить, дій, які відповідно до ст. 1 Закону України «Про боротьбу з тероризмом», визнаються терористичною діяльністю.

Суд послався на недопустимість доказів, отриманих стороною обвинувачення з відкритих Інтернет ресурсів.

Не погодившись із вказаним вироком прокурором було подану апеляційну скаргу в якій він просив вирок суду скасувати та ухвалити новий вирок, яким визнати С. винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 258-3 КК України та призначити йому покарання у виді позбавлення волі строком на 8 років.

Вивчивши матеріали кримінального провадження, обговоривши викладені в апеляційній скарзі доводи прокурора, заперечення захисника, повторно дослідивши відповідно до ч. 3 ст. 404 КПК України, фактичні обставини, встановлені під час кримінального провадження, Миколаївський апеляційний суд прийшов до висновку що діяння, у вчиненні яких обвинувачується С., мали місце, ці діяння містять склад кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.258-3 КК України, участь у терористичних організаціях (терористичних групах), а так само інше сприяння діяльності терористичних організацій, обвинувачений винен в їх вчиненні та підлягає покаранню.

За результатами розгляду справи апеляційним судом вирок Центрального районного суду м. Миколаєва від 16 січня 2018 року скасовано. Постановлено новий вирок, яким С. визнано винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.258-3 КК України та призначено йому покарання у виді позбавлення волі строком на 8 років.

Довідково: У листопаді 2014 року громадянин України С., достовірно знаючи, що "ДНР" є терористичною організацією, з метою участі та сприяння її діяльності, знаходячись в Донецькій області, вступив до лав терористичної організації "ДНР" та отримав від невстановлених членів вказаної терористичної організації військову зброю. Після цього невстановленими керівниками терористичної організації "ДНР" С. був зарахований до одного з військових формувань "ДНР" - "Оплот" з метою подальшої участі в бойових діях проти сил антитерористичної операції

З листопада 2014 року по теперішній час перебуваючи у м. Донецьку С. несе службу у складі незаконного воєнізованого формування "Оплот".