flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Причини застосування іншого строку домашнього арешту водію «Range Rover», проголошено повний текст рішення апеляційного суду

06 травня 2020, 11:03

   Ухвалою Миколаївського апеляційного суду підозрюваному у вчиненні ДТП застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком до 23 квітня 2020 року.

 

   Строк домашнього арешту застосованого слідчим суддею першої інстанції (до 12 травня 2020 року) змінено у зв’язку з тим, що строк досудового розслідування закінчився у квітні. В  матеріалах справи відсутні жодні документи, які б свідчили про продовження таких строків органами прокуратури, що не дає колегії суддів законних підстав застосовувати запобіжний захід довший чим строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні. 

   Таким чином, колегія суддів апеляційного суду дійшла до висновку, про необхідність застосування  запобіжного заходу підозрюваному у вигляді домашнього арешту в межах строку досудового розслідування.*

*Відповідно до статті 219 КПК України досудове розслідування повинно бути закінчено протягом двох місяців з дня повідомлення особі про підозру у вчиненні злочину. Тобто, строк досудового розслідування може бути продовжений слідчим суддею за клопотанням слідчого погодженого в установленому порядку. Міра запобіжного заходу має обиратись лише на період дії строку досудового розслідування. На момент постановлення слідчим суддею першої інстанції ухвали відсутні дані про продовження строків досудового розслідування, а через це, у слідчого судді не було законних підстав встановлювати строк дії запобіжного заходу поза межами строку досудового розслідування.

   За результатами розгляду справи апеляційну скаргу прокурора  залишено без задоволення, апеляційну скаргу захисника підозрюваного частково задоволено. Ухвалу слідчого судді Центрального районного суду м. Миколаєва від 12 березня 2020 року – скасовано. Постановлено нову ухвалу, якою до підозрюваного застосовано запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту строком до 23 квітня 2020 року з покладанням обов’язків, передбачених частиною 5 статті 194 КПК України, у тому числі носити електронний засіб контролю.

   З повним текстом рішення суду можна ознайомитись у Єдиному державному реєстрі судових рішень на номером справи – 490/1235/20.

   Довідково: 32-річний житель Миколаєва органами досудового розслідування підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 286 Кримінального кодексу України (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особою, яка керує транспортним засобом, що спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження).

   Так, 24 лютого 2020 року, керуючи автомобілем «Range Rover» по проспекту Центральному в напрямку перехрестя вул. Московська зі сторони вул. Соборна в м. Миколаєві, допустив порушення вимог Правил дорожнього руху України (пп. 2.3 (б), 10.1, 12.3 та 12.4).

   Внаслідок дорожньо-транспортної пригоди водій та пасажирка мікроавтобусу загинули від отриманих травм.

 

   До уваги громадян та представників ЗМІ!

   Наполегливо просимо утримуватись від суджень щодо мотивів прийнятого рішення до проголошення повного тексту рішення суду, у якому містяться обґрунтовані та вмотивовані причини прийнятого рішення  суду.

  Миколаївський апеляційний суд завжди сприяє журналістам у виконанні ними своїх професійних обов’язків. Нагадуємо, що висвітлення офіційної позиції від імені Миколаївського апеляційного суду стосовно ухвалених судових рішень суду та подій, що відбуваються в суді доручено виключно суддям-спікерам та прессекретарю, які завжди готові до конструктивного діалогу та співпраці. Усі актуальні контакти та інформація розміщується на офіційному вебсайті Миколаївського апеляційного суду та сторінці суду у соціальній мережі «Facebook».

   Впевнені, що разом ми зможемо достойно виконувати важливу суспільну функцію – повно та оперативно інформувати громадськість про хід розгляду соціально значущих справ в судовому порядку.