flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Миколаївський апеляційний суд залишив у силі вирок, стосовно чоловіка, який розстріляв подружжя біля суду

02 грудня 2021, 18:50

02 грудня 2021 року колегією суддів Миколаївського апеляційного суду розглянуті матеріали кримінального провадження за апеляційними скаргами захисників Я, М. обвинуваченого Б. на вирок Жовтневого районного суду Миколаївської області від 15 червня 2021 року, яким Б. визнаний винним у вчиненні кримінальних правопорушень , передбачених п.1 ч.2 ст.115 КК України (умисне вбивство двох або більше осіб), яким йому призначено покарання у виді довічного позбавлення волі.

Судом, встановлено, що 30 січня 2019 року близько 13-45 години обвинувачений Б. на автомобілі марки «Mercedes Vito» прибув до Ленінського районного суду м. Миколаєва, який розташований за адресою: м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 81, для участі у судовому засіданні.

В той же день за наслідком судового розгляду цивільної справи за позовом потерпілого ухвалено рішення про визнання договорів дарування двох житлових будинків недійсними. Вказане рішення було оголошено учасникам судового розгляду, а саме, присутнім у залі судового засідання подружжю Б. їх адвоката, на користь яких ухвалено вказане рішення, а також у присутності обвинуваченого Б та його адвоката.

Після закінчення судового засідання, приблизно о 14-50 годині обвинувачений Б. вийшов з приміщення суду на вулицю, де на той час вже знаходились потерпілі Б. та його дружина, разом з їх адвокатом.

   Обвинувачений Б.  закурив сигарету, спокійно та повільно підійшов до автомобіля, на якому приїхав, дістав рушницю «Сайга», споряджену набоями, в кількості п’яти штук. Обвинувачений  поспілкувався зі своїм сином, та направився у бік потерпілих, тримаючи при собі мисливську гладкоствольну зброю. В цей час потерпілі розмовляли зі своїм адвокатом на тротуарі біля входу до Ленінського районного суду м. Миколаєва.

Знаходячись на відстані приблизно в 1,5 метри від зазначених осіб, обвинувачений Б. наказав адвокатові потерпілого відійти у бік та відразу здійснив один постріл з рушниці в потерпілого, після чого потерпілий впав на асфальтне покриття тротуарної алеї. Далі обвинувачений Б. підійшов до лежачого на асфальті потерпілого та здійснив ще один прицільний постріл в нього.

Після цього обвинувачений Б. направив ствол рушниці на дружину потерпілого, яка встигла відбігти та стояла неподалік від нього біля припаркованих перед бізнес центром автомобілів Б. вчинив спробу здійснити постріл, але виникла осічка. В цей час жінка відбігла на декілька метрів та забігла за поруч припаркований автомобіль, після чого зупинилась.

Однак, Б. не припинив своїх злочинних дій та, зрозумівши, що рушниця дала осічку, перезарядив її та направився в бік потерпілої, яка продовжувала стояти за припаркованим автомобілем. Далі обвинувачений знову направив ствол рушниці в бік жінки та здійснив постріл в неї.

Потерпіла, отримавши вогнепальне поранення, відійшла декілька метрів в бік проїзної частини вул. Космонавтів, зупинилася та впала на асфальтове покриття дороги.

Обвинувачений Б. підійшов до входу до бізнес центру  та сів на поріг будівлі, поклавши рушницю поряд із собою. В подальшому,  обвинувачений знаходився біля входу до бізнес центру «Космос плаза», де і був затриманий працівниками поліції.

В результаті зазначених протиправних дій Б. спричинив двом потерпілим проникаючі вогнепальні поранення, а саме: чоловікові в область грудної клітини, а жінці - в область черевної порожнини. В результаті отриманих вогнепальних поранень потерпіла Б. померла на місці події, а потерпілий помер у кареті швидкої медичної допомоги.

В суді обвинувачений Б. пояснив, що був знайомий з потерпілими, деякий час товаришував з ними. Потім між ним та потерпілим Б. виникли неприязні стосунки з приводу грошових коштів.  Спір між ними вирішувався в суді.

Також пояснив, що у своєму автомобілі возив рушницю.  30 січня 2019 року відбулося судове засідання у цивільній справі. Він був здивований, що судом вирішено цивільний позов не на його користь. Після судового засідання він взяв рушницю з машини та здійснив постріли у подружжя Б.

Обвинувачений Б. стверджував, що вчинив злочин у стані сильного душевного хвилювання. Проте, як вбачається з досліджених доказів, а саме відеозаписів та показань свідків, обвинувачений у стані фізіологічного афекту або іншому емоційному стані, що істотно вплинув на свідомість і поведінку, не перебував.

За результатами розгляду скарги Миколаївський апеляційний суд постановив апеляційні скарги захисників Я., М. обвинуваченого Б. – залишити без задоволення, а оскаржуваний вирок Жовтневого районного суду Миколаївської області від 15 червня 2021 року -  залишив без змін.

 

Довідково: рішення Ленінського районного суду м. Миколаєва по цивільній справі за позовом потерпілого Б. до обвинуваченого Б. про визнання недійсними договорів дарування двох житлових будинків, яке було прийнято в той день, в подальшому було оскаржене до апеляційного суду, а також до Верховного Суду. Зазначене рішення залишено без змін.