flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради не вдалося уникнути відповідальності за пошкодження майна внаслідок залиття квартири

27 серпня 2021, 11:44

18 серпня 2021 року Миколаївський апеляційний суд розглянув апеляційну скаргу Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради  на рішення Ленінського районного суду м. Миколаєва від 12 травня 2021 року, якою позов П. задоволено частково до Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю "Південьторгмонтаж" про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок залиття квартири.

З матеріалів справи вбачається, що позивач П. звернулася до суду першої інстанції з позовом до Департаменту житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради, Товариства з обмеженою відповідальністю "Південьторгмонтаж" про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок залиття квартири 16 вересня 2019 року від дощу.

13 липня 2018 року між Департаментом житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради та ТОВ "Південьторгмонтаж" укладено договір підряду, в рамках якого, серед іншого, дана організація повинна була провести капітальні ремонтні роботи даху будинку по вул. Космонавтів в місті Миколаєві. ТОВ "Південьторгмонтаж" провело певний обсяг робіт, а саме демонтувало дах вказаного будинку. Але, в період проведення демонтажу даху пройшов дощ, внаслідок якого відбулося залиття квартири позивача П..

Внаслідок залиття квартири позивач П. зазнала пошкодження, що підтверджується Актом комісійного огляду. Після залиття її квартири, у ній наявна підвищена вологість, зіпсувалися меблі, електропроводка. Знеструмлення її квартири порушило її звичний життєвий уклад, зробило її житло фактично непридатним для проживання у ньому. Через це, вона певний час проживала у знайомих.

Рішенням Ленінського районного суду м. Миколаєва 12 травня 2021 року позов задоволено частково. Стягнуто з Департаменту ЖКГ Миколаївської міської ради на користь П. матеріальну шкоду у розмірі 158075 грн. та моральну шкоду у розмірі 2000 грн.

Не погоджуючись з рішенням суду першої інстанції Департамент ЖКГ Миколаївської міської ради подав апеляційну скаргу, в якій посилався на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просив рішення суду скасувати та ухвалити нове рішення, яким відмовити в задоволенні позовних вимог до них.

Перевіривши законність та обґрунтованість оскаржуваного рішення районного суду, колегія Миколаївського апеляційного суду не встановила підстав для його зміни чи скасування, а відтак згідно з положеннями ст. 375 ЦПК України, рішення Ленінського районного суду м. Миколаєва  від 12 травня 2021 року після апеляційного перегляду було залишено без змін, а  апеляційна скарга Департамента житлово-комунального господарства Миколаївської міської ради - без задоволення.