flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Миколаївським апеляційним судом завершено розгляд справи про право власності на нежитлову будівлю

27 жовтня 2020, 13:56

Миколаївським апеляційним судом завершено розгляд цивільної справи за апеляційною скаргою Заступника прокурора Миколаївської області  в інтересах держави в особі Миколаївської міської ради на рішення Заводського районного суду м. Миколаєва від 18 березня 2020 року у справі за позовом Першого заступника прокурора Миколаївської області  в інтересах держави в особі Миколаївської міської ради до громадянина С., третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: Міська лікарня про визнання недійсним та скасування свідоцтва про право власності на майно.

Так, за результатами розгляду справи було винесено постанову, відповідно до якої рішення Заводського районного суду м. Миколаєва від 18 березня 2020 року скасовано та ухвалено нове судове рішення.

Позов Першого заступника прокурора Миколаївської області в інтересах  держави в особі Миколаївської міської ради до громадянина С. про визнання недійсним та скасування свідоцтва про право власності на майно задоволено, визнано недійсним  свідоцтво про право власності серія та №  від 02 грудня 2011 року на нежитлову будівлю бюро ритуальних послуг, розташовану по вул: N у м. Миколаєві.

 Довідково: Свої позовні вимоги Перший заступник прокурора Миколаївської області в інтересах держави в особі Миколаївської міської ради обґрунтував тим, що прокуратурою області встановлено факт самовільного будівництва та незаконного оформлення фізичною особою права власності на нерухоме майно на території Миколаївської міської лікарні. Було установлено, що рішенням Виконавчого комітету Миколаївської міської ради № від 22.11.2011 за С. оформлено право власності на нежитлову будівлю бюро ритуальних послуг за літ. Б5 площею 86,3 кв.м., яка розташована по вул. N у м. Миколаєві.

Так, рішенням виконавчого комітету міської ради № від 22 листопада 2011 року за С. оформлено право власності на нежитлову будівлю бюро ритуальних послуг за літ. Б5 площею 86,3 кв.м., яка розташована по вул. N у м. Миколаєві та 02 грудня 2011 року С. отримано свідоцтво про право власності на це приміщення.

В позові прокурор зазначив, що вказані рішення органу місцевого самоврядування щодо оформлення на ім’я фізичної особи С. права власності на самовільно збудоване нерухоме майно бюро ритуальних послуг на території Миколаївської міської лікарні № та свідоцтво про право власності на це майно є незаконними, оскільки не відповідають вимогам ст.26 Закону України «Про регулювання містобудівної документації» та Тимчасового положення про порядок державної реєстрації права власності  та інших речових прав на нерухоме майно», затвердженого наказом Міністерства юстиції України № 7/5 від 07 лютого 2002 року, діючого на час виникнення спірних правовідносин, якими передбачено, що оформлення  права власності на новозбудовані об’єкти нерухомого майна проводиться органами місцевого самоврядування лише за наявності документа, що посвідчує право на земельну ділянку.

Пороте, С. земельна ділянка під будівництво приміщення бюро ритуальних послуг не виділялася, а вказане нежитлове приміщення використовувалося ним на підставі договору оренди комунального майна, що виключає можливість оформлення  права власності  на це майно.